Att navigera i B2B-marknadsföringen 2024 för ditt företags produkter och tjänster kan verka utmanande, särskilt i sektorer med långa beslutsgångar. Det kan lätt uppfattas som att komplexiteten i din bransch måste speglas i din marknadsföringsstrategi, men det är inte nödvändigtvis sant.

I verkligheten kan B2B-marknadsföring vara förvånansvärt okomplicerad idag. Anledningen är att köparna nu tar ett större ansvar för att utforska och forska på egen hand. Din uppgift är att enbart säkerställa att ditt innehåll besvarar deras frågor och är lättillgängligt och engagerande.

Många har accepterat idén om att endast byråer kan hantera marknadsföring effektivt. Tanken att “vi saknar expertisen inom modern digital marknadsföring, så vi borde anlita någon extern för att hjälpa vårt företag att växa” är vanlig, men inte alltid korrekt. Faktum är att många företag har lyckats med marknadsföring utan byråernas hjälp. Detta är ofta en fråga om interna resurser snarare än brist på kapacitet. Budgeten som läggs på externa tjänster kunde istället användas för att utveckla ett eget marknadsteam.

Byråer kan faktiskt hindra framsteg. De tenderar att vara tröga, dyra och svåra att samarbeta med.

Varför experterna ständigt misslyckas med dina förväntningar

Betrakta ett vanligt scenario som upprepas både i Sverige och globalt. Ditt företag siktar på att stärka sitt varumärke, utveckla sin digitala närvaro och öka webbtrafiken samt generera fler leads. Vad är nästa steg? Du konsulterar några inbound marketing-byråer, eller mer korrekt, deras säljteam. Dessa team förmedlar entusiastiskt hur deras processer och system kommer att hjälpa dig att locka kunder och skapa en ström av trafik, leads och försäljningar genom blogginlägg, landningssidor och videor.

Dessa byråers löften är ofta likartade: öka trafiken i början av försäljningstratten och se affärerna flöda ut i slutändan. Det låter tilltalande, så du tecknar ett månadsavtal och förbereder dig för att välkomna en ökning av trafik, leads och affärer.

När den första fakturan kommer, känns det spännande, även om processen inte är helt utan friktion. Byrån kan vara skicklig med HubSpot och ha talangfulla skribenter och designers, men frågan kvarstår: förstår de verkligen dina kunder?

Snart börjar de utföra research för att lära känna dina kunder.

Med nästa faktura i hand, har de gått igenom din webbplats och producerat några artiklar för att generera trafik och leads.

Ytterligare en faktura kommer.

Du känner att artiklarna inte riktigt representerar ditt varumärke eller verkar autentiska. Det känns obekvämt, men nödvändigt, att publicera dem på din blogg. Du fortsätter samarbetet, men tvivlar på om det var rätt beslut. Månader passerar och du ser en ökning i trafik, men de inkommande leadsen är av låg kvalitet. Få blir faktiska kunder och dina säljare börjar ifrågasätta värdet av inbound marketing.

Nästa faktura kommer.

Efter ett år känner du frustration och är redo att avsluta samarbetet. Du tänker att du kanske valde fel byrå och testar därför en annan, i hopp om bättre resultat.

Men problemet ligger inte i valet av byrå. Problemet är byråkonceptet i sig.

Det första steget mot framgång inom B2B-marknadsföring är att lämna byrån bakom dig och ta tag i marknadsföringen själv.

”Kan jag hantera detta själv och göra det bättre?”

Absolut. Du kan ofta göra ett bättre jobb själv än en B2B byrå, speciellt om du har stöd från ditt team. Om du känner igen dig i den tidigare beskrivna situationen, tänk på detta:

Vad spenderade du varje månad på den senaste byrån? Vilken avkastning gav de investerade pengarna?

Det är troligt att du spenderade lika mycket, om inte mer, än vad det skulle kostat att anställa interna skribenter eller innehållsskapare på heltid. Och ändå fick du bara en bråkdel av det innehåll de kunde ha producerat under samma period. Inget av att outsourca till frilansare via byråer, inga begränsningar i antalet redigeringsrundor, inget oäkta, fluffigt eller generiskt innehåll. Istället får du mer av det du faktiskt vill ha: kvalitativt, autentiskt innehåll. Och mindre av det du inte vill ha: kostsamma byråavtal.

”Vi är osäkra på vad vi ska skriva om!”

Men ni vet redan! Ni har faktiskt en bättre förståelse för detta än många byråer. Även om ert marknadsteam kanske känner sig osäkra, är det dags att tänka nytt. Marknadsföring och försäljning är i grunden samma sak, bara i olika skala. Ditt företag har sannolikt en guldgruva av erfarenhet. Inom organisationen finns det redan en djupgående kunskap om frågor som potentiella kunder har ställt till säljteamet, vanliga invändningar som upprepas, eller frågor som kundtjänst hanterar. Detta är kärnan i effektiv marknadsföring.

Ditt jobb är att dela den expertis som finns inom företaget med världen. Alla frågor ni fått från potentiella kunder är värdefull input. Om en kund har frågat om något, är chansen stor att andra kunder har liknande funderingar. Dina framtida kunder kanske just nu söker på Google efter just dessa frågor.

Behovet av information är konstant, men hur B2B-köpare vill lära sig har förändrats. Den kunskap som dina säljare har delat med kunder i möten under åren är grundstenen för den mest framgångsrika digitala marknadsföringen ni kan genomföra. Hur ni historiskt hanterat invändningar, anbudsförfrågningar och uppskjutna köpbeslut utgör grunden för innehåll som hjälper era kunder att göra informerade beslut.

Se det så här: om en potentiell kund avböjde en affär, fundera på vad de behövde veta för att inte säga nej. Skapa innehåll kring just detta, så att era säljare nästa gång de stöter på liknande situationer kan informera kunderna både i och utanför möten.

Dina kunder söker svar. Om du är den som förser dem med dessa svar, kommer de att söka sig till din webbplats. Plötsligt har du lyckats med det svåraste inom digital marknadsföring: att dra till dig intresset till just ditt företag och leda dem till din webbplats.

B2B-marknadsföring kan vara okomplicerad, men det kräver ansträngning

Ett huvudskäl till varför otaliga företag världen över väljer att outsourca sin tillväxt till byråer är enkelt: marknadsföring är inte enkelt. Visst, det är mycket arbete, men det betyder inte att det måste vara komplicerat. Det är just den ansträngningen som skiljer framgångsrika företag från de som inte lyckas.

Det krävs att man tar fram genomtänkta, objektiva svar på varje fråga som säljteamet stöter på, varje bekymmer eller farhåga som potentiella kunder uttrycker. Du har redan svaren inom ditt företag. Du behöver bara engagera dig i att dela dessa ärligt med din målgrupp. Detta är essensen av förenklad B2B-marknadsföring. Och för detta behövs ingen extern byrå. Faktum är, det blir ofta enklare om du tar kontrollen själv. Använd de pengar du tidigare spenderat på byråer till att utveckla ditt interna marknadsteam istället.

B2B-marknadsföring är inte så svår som den ofta görs ut för att vara.

Är det möjligt för alla företag att undvika byråer?

Nej, det är inte alla företag som kan hantera sin B2B-marknadsföring helt själva. För att lyckas på egen hand med denna typ av marknadsföring krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda.

Den mest effektiva B2B-marknadsföringen räcker inte för en bristfällig verksamhet

Även med toppklassig marknadsföring kommer du inte långt om ditt företag inte har en solid verksamhetsgrund, tillfredsställda kunder, en stark företagskultur, och en högkvalitativ produkt eller tjänst. Dessa är grundförutsättningar som måste finnas innan marknadsföringen kan göra någon verklig skillnad. För en startup kan innehållsmarknadsföring vara en kraftfull start, men det måste kompletteras med andra säljfrämjande insatser. Om du däremot driver ett etablerat företag, med regelbunden kundkontakt, effektiva processer och nöjda kunder, då är det dags att ta kontroll över er digitala marknadsföring.

Kunderna i B2B-sektorn har redan många frågor

Inom B2B-sektorn kommer dina kunder att utföra omfattande efterforskningar innan de beslutar sig för att köpa något. Speciellt 2024 då medvetenheten ökat om marknaden. Du får höra en del av dessa frågor under försäljningsprocessen, men det finns många fler som dyker upp långt innan de når fram till ditt team. För att effektivt marknadsföra det du erbjuder är det viktigt att du tar dessa frågor på allvar och förbinder dig att besvara dem – även om detta är något nytt för ditt företag.

Fokuserar du enbart på pris, saknas grunden för långsiktig framgång

Att positionera sig som det billigaste alternativet på marknaden gör att denna typ av marknadsföring inte blir effektiv. Priset är visserligen en viktig faktor i alla köpbeslut, men en sådan strategi lockar främst prismedvetna kunder. Om din huvudsakliga försäljningspunkt är att vara billigast, tenderar kunderna att inte uppmärksamma andra viktiga aspekter av din verksamhet, som processer och personalens expertis.

Satsa på att utbilda dina kunder istället

Marknadsföringens dåliga rykte kommer från en brist på förtroende. Det vi diskuterar här är en marknadsföringsmetod som bygger på just förtroende. Den är ärlig, objektiv och helt fokuserad på kundens behov. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om att svara på de enkla kundfrågorna. Du kommer också att möta frågor om dina konkurrenter, eventuella brister i din produkt eller tjänst, och alternativa lösningar. Du måste vara redo att hantera även dessa frågor.

Kundutbildning är framtidens marknadsföring. Termen “marknadsföring” kan fortfarande kännas negativ på grund av årtionden av klyschiga reklamer och ordlekar. Tänk inte på det som marknadsföring. Se det snarare som kundutbildning.

Informera dina kunder och du skapar mer nöjda kunder

Genom att ge svar på dina kunders frågor uppnår du något som ingen byrå kan erbjuda dig: att bygga förtroende, förstärka din följarbas och effektivisera försäljningsprocessen.

B2B-marknadsföring behöver inte vara så svår som den ofta framställs. Investera de pengar du tidigare spenderade på inbound marketing-byråer i att bygga ett eget marknadsteam istället. Ett team som kan skapa och producera innehåll i samarbete med ditt säljteam. Det handlar helt enkelt om att utbilda dina kunder, och det är något du kan göra själv.

Förfrågningar och bokning av möten

Om du överväger digital marknadsföring för ditt företag eller har frågor relaterade till marknadsföring, tveka inte att kontakta mig för en diskussion om dina behov. Med min expertis inom området kan jag guida dig genom din digitala marknadsföringsresa.

Kom igång