Röstsökning eller röstbaserad sökning som det också kallas, blir alltmer populär på Google. Här lär du dig anpassa dina SEO-strategier för att matcha röstbaserade sökningar.

Vad är röstsökning?

Denna sökfunktion, känd som “röstbaserad sökning för SEO”, är tillgänglig på många digitala enheter. Den låter användare få fram information genom att tala direkt till enheten istället för att använda tangentbordet för att skriva in sökord i Google. Trots att det kan framstå som en nyligen utvecklad teknik, lanserade Google faktiskt denna funktion redan 2002.

Under den initiala perioden var tyvärr röstigenkänningstekniken inte tillräckligt utvecklad, vilket ofta ledde till dåliga resultat och frustration bland användare. Det var inte förrän Apple införde sin digitala assistent Siri i iPhone 4S år 2011 som intresset för röstbaserade sökningar återupplivades. Trots detta fanns det fortfarande betydande utmaningar gällande röstigenkänning och semantisk tolkning.

Numera har situationen förändrats markant. Stora teknikföretag som Google, Amazon, Apple och Microsoft erbjuder sina egna versioner av digitala assistenter, vilka användare kan interagera med via röstkommandon. Inte nog med att antalet tillgängliga alternativ på marknaden har ökat, men även kvaliteten på röstbaserad sökupplevelse har förbättrats avsevärt.

Hur du optimerar röstsökning för sökmotorer

Det är sannolikt att allt fler företag kommer att börja uppmärksamma röstsökning och integrera det i sina SEO-planer, om de inte redan gjort det. Experter och ledande medier såsom Forbes och Searchmetrics förutspår att vi snart kommer att använda tjänster som Google Assistant, Siri, Microsoft Cortana och Amazon Alexa allt oftare för att söka information.

Med röstsökning behöver inte användaren ta upp sin mobil, öppna Google, skriva in frågor eller nyckelord och genomföra en sökning. Istället kan de helt enkelt använda röstkommandon och låta Google Assistant eller Siri utföra sökningen åt dem.

Optimera röstsökning för mobila enheter

För att optimera din webbplats för röstbaserad sökning bör mobiloptimering vara en prioritet, med tanke på att majoriteten av röstsökningar utförs på mobila enheter. Även om röststyrning finns på många digitala plattformar, inklusive smarta hemsystem och stationära datorer, är mobilanvändning dominerande.

 1. Undersök eventuella “Crawl Errors” eller 404-fel på din webbplats.
 2. Gå igenom din “Rapport om mobil användbarhet” i Google Search Console.
 3. Använd Google Search Console för att genomföra “hämta och rendera”-tester.
 4. Använd “Page Speed Insight Tool” för att utvärdera hastigheten på dina viktigaste sidor.
 5. Kontrollera laddningstiden för din webbplats på WebPageTest.org.
 6. Utför tester på olika enheter och webbläsare.
 7. Testa ditt videoinnehåll för kompatibilitet med Flash.

Röstsökning för lokala sökresultat

När det gäller lokala sökresultat, är dessa särskilt relevanta för röstbaserade sökningar. Användare söker ofta efter lokala informationer, såsom närliggande platser eller företag. Förbättra därför ditt företags lokala synlighet genom Google My Business.

 1. Tillhandahåll komplett och korrekt information om ditt företag.
 2. Bekräfta dina företagsadresser.
 3. Interagera med kunder genom att svara på recensioner.
 4. Lägg till attraktiva bilder som visar dina produkter.

Sökmotoroptimering och röstsökning går hand-i-hand

För SEO-strategier måste du beakta skillnaden i semantik mellan tangentbordsbaserade och röstbaserade sökningar. Röstbaserade sökningar involverar ofta hela meningar snarare än isolerade nyckelord. När du optimerar för röstsökning, tänk i termer av fullständiga frågor och meningar. Använd sökordsanalys för att identifiera relevanta sökord och fraser för ditt företag.

 1. Fundera över vad din målgrupp söker för att hitta dina produkter eller tjänster.
 2. Använd Googles sökfunktion för att hitta relevanta sökord och fraser.
 3. Identifiera varianter av dina nyckelord med “Google Keyword Planner”.
 4. Lär dig av de nyckelord som dina konkurrenter använder.
 5. Utforska vanliga frågor ställda på Google relaterade till dina nyckelord via “Answer The Public”.

Förfrågningar och bokning av möten

Om du överväger digital marknadsföring för ditt företag eller har frågor relaterade till marknadsföring, tveka inte att kontakta mig för en diskussion om dina behov. Med min expertis inom området kan jag guida dig genom din digitala marknadsföringsresa.

Kom igång