Vad är Google SEO?

Google SEO är processen att optimera din webbplats för att ranka högre i Googles sökresultat. Detta är viktigt eftersom Google är den mest använda sökmotorn. Genom att följa Googles riktlinjer och optimera din webbplats kan du öka synligheten och locka fler besökare.

Profilbild av Kamil Larsson

Kamil Larsson

Grundare, Senior SEO-specialist

Google SEO

Google SEO, eller sökmotoroptimering för Google, är en process där du anpassar din webbplats för att få högre placeringar i Googles sökresultat. När någon söker på en nyckelord eller fras på Google, presenteras en lista med resultat som Google anser vara den bästa lösningen på deras behov.

Google SEO i ett nötskal

Det första resultatet på resultatsidan har relevans, auktoritet och detaljer som Google föredrar. Precis som traditionell SEO i digital marknadsföring är en process för att ändra sidinformation för att passa in i sökmotorernas rankningsfaktorer, riktar sig Google SEO specifikt till Googles kriterier och algoritmer.

Anledningen till att SEO och Google SEO går hand i hand är att de flesta i världen förlitar sig på Google för att få svar på sina frågor, hitta andra webbplatser och handla online.

År 2022 hanterade Google till exempel 61,4 procent av andelen sökfrågor, medan Microsoft (Bing och Yahoo) hanterade bara 25 procent. Sammantaget (och globalt) står Google för mer än 90 procent av sökmarknaden.

När folk pratar om “SEO” är många av deras strategier och överväganden baserade på Google.

Men du kan fortfarande uppfylla standarderna för andra sökmotorer när du antar grundläggande SEO-praxis. Google SEO innebär att du riktar dig mot en sökmotor i hopp om att tjäna de första några rankningsplatserna för att öka trafik, potentiella kunder och konverteringar för ditt företag.

Hur fungerar Googles sökalgoritm?

Det är vanligt att undra, “Vad gör Google?” Vet vi vilka praxis som skiljer Google från andra sökmotorer på marknaden?

Googles process för att samla och sortera sidor online är unik. De mest grundläggande delarna av Google är upptäckt, indexering och leverans.

Ingen enskild sökmotor är ansluten till varje webbplats på internet. Liksom alla andra sökmotorer måste Google upptäcka och indexera webbplatser.

Google har en crawler, känd som Googlebot, som följer länkar från sida till sida. Googlebot omfattar två crawlare, en för skrivbord och en för mobil.

När Google registrerar en webbplats i sitt index fångar det också information om dess syfte, trovärdighet och relevans. Sedan presenterar Google sina fynd när användare söker efter ord som hör samman med innehållet på sidorna i dess index.

Den använder en rad rankningsfaktorer för att bestämma vilken webbplats som visas överst i sökresultaten.

Vad är Google SEO: 8 element av Google SEO Frågan, “Vad är Google SEO?” involverar mer än en enmeningdefinition. Du behöver också en översikt över detaljerna i Google-optimering, som sträcker sig från rankningsfaktorer till bästa praxis, för att förbättra din sökmotoroptimering.

Vad är mer autentiskt än en förklaring från Google självt om dess standarder för sökmotoroptimering? Googles SEO-riktlinjer för webbansvariga rekommenderar gott om don’ts, men deras nyare SEO Starter Guide ger en bredare förståelse för hur man gör Google SEO.

Låt oss använda den för att titta på kärnelementen i Google SEO och vad de betyder för din webbplats.

Se till att Google kan upptäcka och crawla din webbplats

Eftersom Google navigerar från länkar till ytterligare sidor, kommer din webbplats inte att visas om den inte är åtkomlig från en annan. Det är möjligt att din sida är dold för Google eftersom den är helt ny eller isolerad från det typiska nätverket av sidor.

 • Skicka in en URL-begäran: Strikt talat behöver du inte få en länk från någon annan för att räknas i indexet. Google tillåter dig också att skicka in en URL-begäran via sitt URL-inspektionsverktyg. Denna begäran förkortar avståndet som crawlarna behöver gå för att hitta ditt material.
 • Implementera en sitemap: Förutom att skicka in en URL för övervägande kan du be Google att undersöka din samling av sidor genom att skicka in en sitemap via Google Search Console. En sitemap är en fil som beskriver innehållet på din domän, tillsammans med vikt och detaljer om sidorna, bilderna och videorna. Även om det är en enkel åtgärd att meddela Google om dina sidor, kan du inte börja med de verkliga Google SEO-taktikerna utan att vara synlig. Om du är nybörjare inom Google SEO kan en SEO-expert hjälpa dig på vägen till hög synlighet på Google för att sprida varumärkesmedvetenhet och leda besökare genom försäljningstratten. WebFX har anpassade SEO-strategier för företag under en lång tid – sedan 1996 har vi betjänat våra kunder med expert digital marknadsföringskampanjer.

Hjälp Google att navigera i ditt innehåll

Att hjälpa crawlers att resa genom dina sidor och hitta nytt innehåll stärker din Google SEO-strategi. Du kan sätta upp vägvisare längs vägen för att dirigera besökare till ditt bästa och mest relevanta innehåll.

Interna länkar indikerar också vilka artiklar, bloggar och sidor du värderar mest, och du kan sprida “länkjuice” från sidor med hög ranking till andra genom strategisk intern länkning.

Inte varje sida på din webbplats är användarvänlig, och allt känsligt eller onödigt för besökare behöver inte visas i Google.

Till exempel är en “Tack!”-sida för formulärinlämningar inte något du vill att Google ska visa användare. Du kan hantera trafik med robots.txt eller undanhålla sidor från Google med noindex-taggar.

 • Använd robots.txt: Det vanliga sättet att hålla Googlebot från att rikta oönskad trafik till vissa områden är att märka det med “robots.txt”. Det kan blockera media- och resursfiler, men det garanterar inte att sidan förblir dold för Google.
 • Noindex-taggar: Direktiv — eller metataggar — är kodsegment som vägleder crawlers när de indexerar. Noindex-taggen är ett specifikt direktiv som förbjuder Google från att visa en sida i sökresultaten. Om du har en sida som du vill hålla utanför sökmotorresultatsidorna (SERPs), så applicera noindex-taggen.

Gör dina sidor förståeliga och läsbara

Google måste förstå dina sidor innan det kan avgöra om de behandlar ett ämne grundligt och matchar sökarens avsikt. För att kommunicera ditt innehåll till Google och dess användare kan du utföra vissa modifieringar på sidan.

 • JavaScript och CSS: Först måste crawlers se hela bilden av din webbplats, inklusive JavaScript och CSS, så gör dessa komponenter tillgängliga. Ta bort oavsiktliga eller avsiktliga blockeringar så att Google kan komma åt dessa delar av din webbplats. Verktyget Googlebot Fetch kan visa dig vilka sidor som har ett hinder. Filen robots.txt kan hindra Google från att helt rendera din sida, vilket kan skada din ranking. Du kanske använder den för att undvika dubblettinnehåll eller förhindra att söksidor på webbplatsen dyker upp på SERP. Även om det är svårt att förutse vad en bot ser, kan du gå över till verktyget URL-inspektion igen för att få en bättre uppfattning.
 • HTML-taggar: HTML-taggar kan sortera ut huvudämnet på en sida, och Google förlitar sig på dem för att hitta strukturen i innehållet också. Titeltaggar visas i sökresultaten för att locka sökare, så det är avgörande att göra dem beskrivande och distinkta. Irrelevant, otydliga titeltaggar lever inte upp till Googles förväntningar, så fokusera på att hålla dem exakta och grundliga.

Metabeskrivningar — sammanfattningen under URL:en i Googles sökresultat — ger också Google-användare ett smakprov på ditt innehåll. Om de ser en lockande metabeskrivning finns det en bättre chans att de klickar på ditt resultat, vilket ökar dina klickfrekvenser.

Följ en tydlig struktur och visa vad det handlar om

Följ samma regler som för titeltaggar och injicera dem med en snutt av vad de kommer att hitta på din sida.

I ditt innehåll är rubriktaggar (H1 och H2) användbara för att skissa avsnitt och leda Googlebot (och läsare) genom flödet av en blogg eller artikel. De betecknar också huvudpunkterna i ditt stycke, och rubriker bör alltid demonstrera struktur över estetisk design.

 • Nyckelord: En annan del av att beteckna ditt innehålls ämne och relevans är genom nyckelord. Nyckelord för Google SEO, liksom i standard SEO, försöker passa sökfrågor och sökarens avsikt. För att Google ska upptäcka nyckelord, placera dem naturligt i titlar, metabeskrivningar, rubriker och innehåll.

Google är emot nyckelordsfyllning, vilket betyder att du överbelastar innehållet med ett upprepat nyckelord. Till exempel, om ditt nyckelord var “glass i Boston”, är det inte användbart för Google eller användare att fylla en metabeskrivning med: “Letar du efter glass i Boston? Här är den bästa glassen i Boston så besök oss för glass runt Boston!” Med korrekt sammanhang och konversationell kopia kan du hänvisa till nyckelord en hälsosam mängd och ligga före konkurrensen på Google.

Om du vill ha ett Google-specifikt verktyg för att göra nyckelordsforskning, prova Google Trends för att hitta populära frågor, ämnen och nyckelord.

Var uppmärksam på URL-organisation

URL:er kan verka obetydliga, men hur du ställer in dem påverkar din prestation på Googles SERP. En smidig organisation av din webbplats och URL-struktur kan förenkla navigering och glädja besökare på din webbplats.

 • Webbplatssäkerhet för Google SEO: Du har antingen “http://” eller “https://” i början av din URL, och för en extra säkerhetsboost är “https://” att föredra. Detta lägger till ett SSL-certifikat, vilket skyddar känslig information. Dessutom värderar Google den högre säkerhetsnivån.
 • Täcka alternativa URL-baser: Google kategoriserar särskilt URL:er med olika prefix. Om ditt föredragna domännamn är “www.bastaforsakringsforetaget.com”, men Google inte är medveten om det, kan de också lista “bastaforsakringsforetaget.com” i sökresultaten. Att lägga till alla versioner av domänen som du äger för Googles granskning kan klargöra detta. Du kan vinna förtroende och fler konverteringar när din närvaro på Google SERP är enhetlig.
 • Webbplatsarkitektur och URL:er: Från utgångspunkten av hemsidan bör följande URL:er behålla en strukturerad hierarki. Om du inte har särskilda mappar eller avsnitt för ämnen eller tjänster, måste besökare och crawlers gräva igenom ditt innehåll innan de hittar något användbart. Gruppera ämnesrelaterade artiklar och sidor och förvara dem under en avsiktlig sektion. Till exempel, om du är en e-handelsbutik, kan du ha en om oss-sektion, flera produktområden och en bloggsektion. Din URL för ett specifikt populärt bloggämne kan se ut så här: “https://dindoman.se/blogg/kakrecept.” URL:erna kan reflektera denna hierarki och förbättra din Google SEO-status. När folk enkelt kan återgå till hemsidan, är dina ansträngningar för navigering och webbplatsarkitektur effektiva. Därför bör din webbplats design också innehålla brödsmulenavigering.

Använd hjälpsamma länkar för Google SEO

När du skapar länkar till interna sidor och utåt till andra webbplatser, kom ihåg att dina länkar påverkar din Google-ranking. På följande två sätt kan du främja Google-vänliga länkar för att säkra en fördelaktig struktur.

 • Webbplatslänkningens rykte och nofollow: Google ser ofta länkning till en annan webbplats som en positiv recension, vilket kan vara ömsesidigt fördelaktigt för att öka din ranking och förstärka en annan webbplats ranking. Om du länkar till en branschexpert, smittar lite av deras trovärdighet av sig på dig. Men vissa webbplatser som du nämner kan ha ifrågasatta rykten. För att bevara dina användares förtroende och Googles gunst kan du använda nofollow-taggen för att bryta kopplingen.
 • Ankartext: Din länks ankartext är märkbar för Google, och att öka dess attraktivitet innebär att bygga upp en koncis, beskrivande sträng av ord. Google letar efter att ankartexten matchar syftet med den länkade sidan, så sammanfatta sidans koncentration för användarna. Synlig ankartext är också bättre för SEO, så användare inte av misstag klickar på dolda länkar och snabbt backar tillbaka.

Optimera dina bildformat och beskrivningar

När det gäller Google SEO-strategier, spelar SEO för bilder en betydande roll vid sidan av skriftligt innehåll. Bilder är inte bara avgörande för att skapa en rik och engagerande användarupplevelse, men de kan också kraftigt påverka din placering på sökmotorresultatsidorna (SERP). Google förväntar sig att du optimerar dina bilder med väl genomtänkta titlar, beskrivningar och filformat för att förbättra din webbplats övergripande SEO-prestanda.

 • Alt-text och filnamn spelar en central roll i SEO för bilder. Alt-texten, som visas när en bild inte kan laddas, låter både Google och användare förstå ditt visuella innehåll, även i dess frånvaro. Genom att beskriva dina bilder på ett tydligt och relevant sätt, ger du Google värdefull information som kan påverka din ranking positivt. Samtidigt är det viktigt att byta ut generiska filnamn som “IMG_5531.png” till mer beskrivande alternativ, såsom “2023-google-trender.png”. Inkludering av ditt huvudnyckelord i filnamnet bidrar också till bildens SEO-värde.
 • När det gäller format och kvalitet för Google SEO, är högupplösta och skarpa bilder att föredra. Det är viktigt att hålla sig till allmänt accepterade filformat som JPEG och PNG, eftersom dessa format är optimerade för Googles indexering och bidrar till en snabbare sidladdning. Genom att noggrant överväga dessa aspekter av SEO för bilder, kan du väsentligt förbättra din webbplats sökoptimering och synlighet.

Omfamna mobilvänlighet

Efter att Google antagit mobilförst-indexering visade det sin sanna natur. Google bryr sig om att leverera de bästa resultaten till så många användare (och enheter) som möjligt, vilket betyder att du också bör göra det.
Om din webbplats inte är mobilvänlig kan din text och dina bilder framstå som mycket små på smartphones och handhållna apparater. Det kan också sänka din sida på den första SERP.

Responsiv design gör att din sida kan anpassa sig till rätt proportioner och dimensioner för mobila enheter. Google rekommenderar responsiv design eftersom det minimerar det extremt stora avståndet som vanligtvis uppstår när du öppnar en webbplats baserad på en dator på en liten skärm.

Du kan använda Googles test för mobilvänlighet för att se hur din webbplats står sig i deras analys. Med en enkel URL-inmatning kan du diagnostisera din webbplats.

Hur kan ett SEO-företag hjälpa till med Google SEO?

SEO-företag kan besvara dina svåra frågor som “Vad är Google SEO?” och “Hur rankar jag högre i Googles sökresultat?” Deras teammedlemmar ägnar sina karriärer åt att bemästra Googles rankningsfaktorer och finslipa webbplatser för högre placeringar.

En SEO-agentur som S-rush förstår vad Google vill och hur man omvandlar dina sidor. Vårt skickliga team tar med sin unika expertis till din kampanj och fokuserar på resultat.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor om marknadsföring eller överväger du digital marknadsföring för ditt företag? Kontakta Kamil Larsson på S-rush SEO-byrå för att diskutera dina behov.