Låt inte SEO överväldiga dig. Fokusera på det väsentliga – teknisk SEO, optimering på plats, innehållsskapande och myndighetsbyggande.

SEO kan vara komplicerat – i många fall överkomplicerat. Det är lätt att gå vilse i SEO-kaninhålet och spendera mycket tid med minimala resultat.

Den här artikeln hjälper dig att tränga igenom bruset och fokusera på de fyra nyckelpelarna i SEO som hjälper dig att förbättra synligheten under 2024 och framåt.

SEO:s fyra pelare

De fyra viktigaste områdena inom SEO som webbplatsägare måste tänka på är:

 1. Teknisk SEO: Hur väl ditt innehåll kan genomsökas och indexeras.
 2. Innehåll: Att ha de mest relevanta och bästa svaren på en potentiell kunds fråga.
 3. On-page SEO: Optimering av ditt innehåll och HTML.
 4. SEO utanför webbplatsen: Bygga auktoritet för att öka förtroendet och rankingen.

Genom att procedurmässigt arbeta igenom dessa fyra SEO-pelare kan du förbättra din synlighet, trafik och engagemang från organiska sökningar.

1. Teknisk SEO

Teknisk SEO kan verka lite skrämmande. Men behöver det för att se till att sökmotorerna kan läsa ditt innehåll och utforska din webbplats.

Mycket av detta kommer att tas om hand av det innehållshanteringssystem du använder, och Googles Search Console kan hjälpa dig att förstå den tekniska sammansättningen av din webbplats.

De viktigaste områdena att tänka på här är:

 • Genomsökning: Kan en sökmotor utforska din webbplats?
 • Indexering: Är det tydligt vilka sidor sökmotorn ska indexera?
 • Mobil: Ger din webbplats en solid mobilupplevelse?
 • Hastighet: Laddas dina webbsidor snabbt på mobil, dator och andra enheter?
 • Teknik: Är din webbplats sökmotorvänlig?
 • Hierarki: Är innehållet organiserat för att underlätta kategorisering?

Om du är ett litet företag som använder WordPress (eller ett liknande CMS) för din webbplats, teknisk SEO bör vara något du kan bocka av från din lista ganska snabbt. Om du har en stor, skräddarsydd webbplats med miljontals sidor blir teknisk SEO mycket viktigare (och besvärligare).

År 2024 och framåt är mycket av det som är “teknisk SEO” faktiskt en del av din webbplats och ditt CMS. Nyckeln är att samarbeta med en utvecklare som förstår SEO-principerna och bygger en webbplats som är SEO-vänlig och korrekt konfigurerad. Om du gör detta bör du komma en bra bit på vägen mot effektiv SEO.

Notera: Om du är ett litet företag eller mikroföretag, bli inte besatt av detta för mycket eller känn att du måste göra allt perfekt. Vi ser fortfarande massor av sajter som i princip gör allt fel och rankas bra, så gör bara ditt bästa!

2. SEO på plats

När din tekniska SEO är på ett bra ställe måste du optimera innehållet på din webbplats.

Strukturell optimering

Den första uppgiften här är att se till att din webbplats är strukturerad på ett sätt som hjälper Google att förstå relevansen av varje sida. Tänk på din webbplats som ett arkivskåp. Webbplatsen är skåpet, avsnitten är lådor och sidorna är mappar i dessa lådor.

Du bör kunna rita denna struktur på baksidan av en servett och förstå hur allt hänger ihop.

 • Hem
 • Tjänster
  • Tjänst A
  • Tjänst B
 • Platser
  • Plats A
  • Plats B
 • Team
  • Avdelning
   • Teammedlem A
   • Gruppmedlem B
  • Fallstudier
   • Fallstudie A
   • Fallstudie B
  • Om oss
  • Kontakt

Du förstår bilden – och det gör förhoppningsvis Google också. Genom att strukturera din webbplats på detta sätt ger du kontext till en sida innan Google ens har undersökt själva sidan och ställer in scenen för att själva sidan ska optimeras.

Optimering på sidnivå

Med en vettig struktur på plats kan du nu optimera de enskilda sidorna.

De viktigaste områdena att fokusera på här är:

 • Sökordanalys: Förstå din målgrupps språk.
 • Beskrivande webbadresser: Se till att varje webbadress är enkel och beskrivande.
 • Sidtitlar: Använd nyckelord naturligt i sidtiteln.
 • Metabeskrivningar: Skapa metabeskrivningar som om de vore annonstexter för att förbättra klickfrekvensen.
 • Innehållsoptimering: Använd nyckelord och variationer i din sidtext på ett förnuftigt sätt.
 • Användarupplevelse (UX): Se till att din webbplats är en fröjd att använda och navigera.
 • Starka uppmaningar: Gör det enkelt för användarna att veta vad de ska göra härnäst.
 • Uppmärkning av strukturerad data: Hjälp Google att förstå ditt innehåll.

Om du har tagit dig tid att strukturera din webbplats på rätt sätt är optimeringen på sidan ganska enkel att lägga över. Om det hjälper kan du lägga din lista med sidor i ett kalkylblad och beskriva det nyckelord du vill optimera varje sida för.

Det finns många verktyg som kan bedöma hur väl en sida är optimerad för en viss term och som kan hjälpa dig med optimeringen.

Tänk inte heller på detta som ett engångsjobb. När webbplatsen är indexerad kan du samla in mycket mer information från Google Search Console om vilka sökord varje sida rankas för och förfina din optimering sida för sida.

3. Innehåll

Innehållet är kung. Det är ordspråket, eller hur?

Det är sant på ett sätt. Din webbplats är bara ett omslag för ditt innehåll.

Ditt innehåll berättar för potentiella kunder vad du gör, var du gör det, vem du har gjort det för och varför någon ska använda ditt företag.

Och om du är smart bör ditt innehåll också gå utöver dessa uppenbara broschyrliknande element och hjälpa dina potentiella kunder att nå sina mål.

För tjänsteföretag kan vi dela upp ditt innehåll i fyra kategorier:

 • Företagsinformation. Vem du är och varför folk ska bry sig.
 • Tjänstens innehåll. Vad du gör och var du gör det.
 • Trovärdighet innehåll. Varför en potentiell kund bör engagera sig i ditt företag.
 • Marknadsföringsinnehåll. Innehåll som hjälper dig att positionera dig som expert och sätter ditt företag framför potentiella kunder tidigare i köpcykeln.

SEO är viktigt för varje typ av innehåll på olika sätt. SEO glöms ofta bort när det gäller trovärdighetsinnehåll som fallstudier och recensioner, men i  en E-E-A-T-värld är detta en förlorad möjlighet.

Till exempel renoverade jag nyligen ett hus från den viktorianska eran i Storbritannien. Huset är 140 år gammalt, håller på att falla sönder och kallas The Money Pit!

Det var svårt att hitta bra personer som kunde hjälpa till med det här projektet, och det var de med bra vittnesmål och fallstudier som vi hamnade i:

 • Sökning via lokaliserade sökresultat.
 • Använder på grund av de tydliga exemplen på relevant erfarenhet och expertis.

E-E-A-T kan tyckas vara en annan smärtsam SEO-akronym att arbeta runt, men i verkligheten representerar E-E-A-T bara vad vi som konsumenter vill ha.

Att justera ditt tänkande för att visa din E-E-A-T i ditt innehåll kommer bara att hjälpa dig att rankas högre, få fler besökare och omvandla dessa klick till kunder!

Se till att du optimerar ditt marknadsföringsinnehåll, inklusive fallstudier, portföljposter och omdömen – Inte bara de uppenbara servicesidorna.

För större företag är en solid innehållsmarknadsföring och SEO-strategi är också det mest skalbara sättet att marknadsföra ditt företag till en bred publik.

Detta har i allmänhet den bästa avkastningen på investeringen, eftersom det inte finns någon kostnad per klick – så du skalar din marknadsföring utan att direkt skala dina kostnader.

Skikta i vissa remarketing och andra annonser som bygger på denna första organiska touch, och du kan vara på en vinnande blandning av taktiker.

Se till att din SEO-taktik överensstämmer med din övergripande SEO-strategi. Vi ser fortfarande alltför många måla-efter-siffror-metoder för SEO, där lokala företag betalar byråer eller använder generativa AI-verktyg för att pumpa ut blogginlägg som aldrig kommer att rankas.

Skapa innehåll som hjälper dina kunder att antingen hitta dig eller välja dig och fokusera på att optimera det.

4. Myndighetsbyggnad utanför området

Så småningom rinner alla SEO-floder till denna enda plats: myndighetsbyggnad.

Historiskt sett har det handlat om länkbyggande, en mycket missbrukad och baktalad SEO-praxis fram till 2024.

Auktoritet är fortfarande avgörande för att utveckla starka organiska rankningar och är en del av E-E-A-T-strategin. Detta kan dock vara den svåraste delen av SEO att få rätt.

Det bästa sättet jag någonsin har sett för att beskriva det rätta tankesättet för länkbyggande skrevs av den framlidne, store Eric Ward: “Anslut det som bör vara anslutet.”

Denna filosofi är vacker i sin enkelhet och korrigerar “mer, mer, mer”-mentaliteten i historiskt länkbyggande. Vi vill bara ha länkar från relevanta källor.

Ofta innebär detta att vi måste skapa något som förtjänar länkar för att skala våra länkbyggnadsinsatser bortom den uppenbara taktiken. Du har länkar där det är vettigt för dig att ha länkar. Enkel.

Wikipedia har miljontals länkar, men jag är ganska säker på att de aldrig har gjort något länkbyggande. Detta beror på att de har massor av användbart innehåll som länkas. Dessa är verkliga, naturliga länkar som berikar den länkande sidan, ger ytterligare sammanhang och fungerar som den verkliga bindväven i denna hyperlänkade värld vi lever i.

Denna typ av naturlig länk bör vara ryggraden i ditt länkbyggande. Det kan innebära att du måste se över innehållet på din webbplats och skapa något av värde först, men om du kan spika det är du halvvägs hem.

Sammanfattning

SEO blir mer hanterbart när det delas upp i fyra grundpelare.

 • Teknisk SEO säkerställer att sökmotorerna kan genomsöka och indexera din webbplats på rätt sätt.
 • Optimering av element på sidan ger sökmotorerna användbara ledtrådar om relevans och hierarki.
 • Att investera tid och resurser i användbart innehåll som svarar på dina kunders frågor och etablerar din expertis lägger grunden för rankningar.
 • Att ta ett strategiskt men ändå autentiskt tillvägagångssätt för att bygga extern auktoritet befäster din webbplats plats som en pålitlig resurs i relevanta ämnen.

Se till att upprätta tydliga SEO-mål och spåra din KPI:er för prestanda att ständigt förbättra dessa fyra pelare.

Förfrågningar och bokning av möten

Om du överväger digital marknadsföring för ditt företag eller har frågor relaterade till marknadsföring, tveka inte att kontakta mig för en diskussion om dina behov. Med min expertis inom området kan jag guida dig genom din digitala marknadsföringsresa.

Kom igång